El Grup de Senders és la secció del Club Excursionista de Gràcia que es dedica a fer excursionisme per camins balisats amb les marques de GR, PR i SL.

GR, PR i SL són marques de gran recorregut, petit recorregut i sender local, i també per qualsevol altre camí senyalitzat, catalogat i promogut per institucions oficials o privades que els posin a disposició de tots els afeccionats per gaudir caminant tant pel medi natural com urbà.


IMPORTANT: descarregueu i llegiu el document de Condicions Generals de les Sortides de Senders per conèixer els detalls relatius al pagament, possibles anul·lacions, devolucions, tramitació de l’assegurança temporal, punt de sortida i arribada de l’autocar i altres detalls d’interès.

Vols veure les fitxes de les sortides que hem fet fins ara?

Aquí trobaràs les darreres sortides que ha fet la secció

SENDERS

L’existència del Grup de Senders té l’origen en la tradició senderista del Club al qual pertany, i es remunta als inicis del senderisme a la península, atès que “el Gràcia” en va promoure la seva implantació. Va ser a finals de la dècada dels 60, arran de la relació amb directius senderistes francesos durant els Ratllis de l’Amistat que se celebraven entre el Càmping Club de França i el nostre Càmping Caravàning Club de Gràcia, quan membres de la secció d’acampada i en especial en Joan Cullell i Altimiras, que van decidir que calia endegar la continuació dels senders europeus cap a aquesta banda dels Pirineus. Així, el Club aconseguí el reconeixement de la iniciativa i la creació del Comitè Català de Senders de l’aleshores Federació Catalana de Muntanyisme, durant l’assemblea d’octubre de 1972.

L’altra etapa rellevant prèvia a la constitució formal del Grup, va ser l’endegada pel Manel Arnau la tardor de 1993, quan va iniciar l’organització dels cicles anuals de sortides senderistes articulades dins la secció de muntanya.

Finalment, la volada que va anar prenent la constant activitat i el nobre de participants, va conduir a la creació del Grup de Senders, l’11 de gener de 2011.

Activitats

Sortides el tercer diumenge de cada mes.
Sortida trimestral de dos o tres dies.
Matinals: una sortida cada dimecres, de setembre a juny.
Sopar de final de curs.
Dinar de Nadal.
Mostra fotogràfica Roger Lloses i Huguet.
Cursos i xarrades: fotografia, GPS, anglès per viatjar, iniciació a l’excursionisme, orientació a la muntanya, etc.
Publicacions articles al Butlletí Social i a la revista Mai Enrera.

Assemblea Ordinària de la Secció Senders 2022

El passat 16 de març del 2023, va tenir lloc a la sala d’actes del nostre club, l’Assemblea General Ordinària de Senders. En ella es van explicar les activitats realitzades l’any 2022 i les que s’han planificat per al 2023. També es van presentar els comptes del 2022 i el pressupost per aquest 2023.

Aquí trobareu els documents proporcionats per poder seguir l’Assemblea.


Assemblea Ordinària de la Secció Senders 2021

El passat 31 de març d’aquest 2022, va tenir lloc a la sala d’actes del nostre club l’Assemblea General Ordinària de Senders. En ella, es van explicar les activitats i pressupost del passat 2021, i es va presentar la programació d’activitats i el pressupost d’enguany.

Tot i que la participació no va ser molt nombrosa, hi va haver un animat debat sobre diversos aspectes del funcionament de Senders, que ha quedat recollit a l’acta. Podeu descarregar i llegir, en els enllaços que posem aquí sota, l’acta de l’assemblea i l’estat de comptes que es va presentar als assistents.

ACTA DE L’ASSEMBLEA

ESTAT DE COMPTES I PRESSUPOST 2022


Junta Directiva

Felip Cabrera i Llumà PRESIDENT
Josep Perez i Bort SECRETARI
Pilar Venteo i Garcia TRESORERA
Antoni Moreno i Sans VOCAL COMUNICACIO I MATERIAL
Miquel Fabro i Rafols VOCAL SORTIDES
Antoni Mas i Raguer VOCAL SORTIDES I MATINALS

65
SORTIDES
268
ACTIVITATS
37
XERRADES
439
AGRUPACIONS

AGENDA DE LA SECCIÓ

des.
13
Dc
Matinal: De Molins de Rei al Baixador de Vallvidrera
des. 13 tot el dia
Matinal: De Molins de Rei al Baixador de Vallvidrera

Nova sortida del grup de Matinals🍊

 • Data de sortida: dimecres 13 de desembre del 2023
 • Nombre de places: sense límit
 • Punt de trobada: davant les taquilles de l’estació de RENFE de Plaça Catalunya.
 • Hora de trobada: 8:20. Agafarem el tren R4 de les 8:32 en direcció a Castellbisbal (Sants: 8:37, Triomf: 8:29, La Sagrera: 8:23) Arribada prevista a Molins de Rei, a les 9:03. Sigueu puntuals!
 • Tipus de bitllet: Abonament Recurrent de RENFE Rodalies Barcelona, o targeta ATM d’1 ZONA. Procureu disposar dels bitllets amb antelació.
 • Material necessari (si n’hi ha): aigua suficient, alguna cosa per menjar a l’hora de la Mandarina. Molt recomanable, bastons o bastó de senderisme i moltes ganes de passar-ho bé.
 • Quilòmetres aproximats del recorregut: 10 km
 • Desnivell acumulat del recorregut:  +500/-300 m
 • IBP: 48 (tram llarg de pujada però camins sense complicacions)

Descripció i ruta

Iniciarem el recorregut a l’estació de RENFE de Molins de Rei. Creuarem la població i pujarem fins a Castellciuró.

La primitiva fortalesa de Castellciuró data del segle V al VIII i va ser destruïda pels musulmans al 985. Al segle XII es va reconstruir i Jaume II va recuperar el seu domini fins a l’any 1347. Més tard va passar a mans de la reina Elisenda i posteriorment a Bernat de Relat. Al segle XVI va passar a mans de la família Requesens la qual la van mantenir fins al 1811 moment en què les Corts de Cadis van abolir els drets senyorials.

El 1949 Mercè Balaguer Ros va cedir-lo a la vila de Molins de Rei. A partir d’aquí iniciem la pista forestal que ens portarà fins a l’església de Santa Creu d’Olorda. Aquesta està documentada des de l’any 1032. Entre els segles XVI i XVII va ser modificada i es van construir el campanar i la façana principal.

El conjunt està format per l’església, el cementiri, la casa parroquial i un castell el qual ha desaparegut. El nom d’Olorda es creu que té un origen basc i significava “terra de vedells”. Actualment, hi ha una zona de pícnic i si tenim sort trobarem el bar obert. Si tot va bé aquí serà on farem la parada per fer un petit mos.

El camí transcorre entre pistes forestals i corriols. Estarem envoltats per una vegetació típicament mediterrània amb llentiscles, garrofers, pins, alzines, garrigues i bruc. També podem apreciar als vessants antigues feixes de conreu.

En resum, una bonica sortida per als amants de la muntanya, la història i la fotografia.

 • Horari de trens de tornada: cada 5′.
 • Coordinador(a) de la sortida: Xavier Serra (644 136 414)
 • Preu de la sortida: cadascú es paga el seus bitllets de transport.
Descarrega't l'anàlisi de la ruta en pdf
Descarrega't el mapa del recorregut

Informació important

 • 👉🏼 Inscriu-te a través del formulari, al final d’aquesta pàgina ⬇️⬇️
 • 👉🏼 Un cop exhaurides les places es farà una llista d’espera per si hi ha alguna baixa.
 • 👉🏼 Cal ser soci del CEG per participar en aquesta activitat.
 • 👉🏼 És obligatori tenir la llicència federativa i portar tot el material necessari
 • 👉🏼 De forma extraordinària, un no-soci, podrà demanar participar en una Matinal, a tall de prova, una única vegada, per valorar si és el tipus d’activitat que l’hi interessa. Per fer-ho, cal que enviï un correu a ‘tac.aicargecnull@slanitam’.

Anima’t i participa a la sortida!

👇 EMPLENA EL FORMULARI PREMENT EL BOTÓ “Inscriu-te!” 👇

Inscriu-te!
des.
17
Dg
Senders: GR-7 – Etapa 8 – Del Miracle a Pinós
des. 17 tot el dia
Senders: GR-7 - Etapa 8 - Del Miracle a Pinós

Nova sortida del grup de Senders🍊

 • Inici:  17 de desembre del 2023
 • Durada de l’activitat: un dia
 • Durada efectiva de la caminada:  5h LLARGA / 3h CURTA
 • Lloc de trobada: al punt de sortida habitual de l’Avinguda Vallcarca amb carrer Velázquez (a tocar de la Biblioteca Jaume Fuster de la pl. Lesseps)
 • Hora de trobada: 7:00 (l’autocar sortirà a les 7:15 h. Sigueu puntuals!
 • Hora prevista de tornada: entre les sis i quarts de vuit del vespre.
 • Material necessari: Aigua, fruita i esmorzar. Calçat en bon estat. També recomanem bastons de senderisme. Material de muntanya habitual preveien possibles canvis de temps. El dinar el farem al Restaurant Pinós, al final del recorregut.
 • Assegurança: per poder dur a terme l’activitat, cal disposar d’una assegurança de muntanya vigent, com la de la FEEC o equivalent.
 • Allotjament: No hi ha pernocta.
 • Inscripcions: A partir del dia de publicació, fins al divendres de la setmana anterior a la sortida.
 • Nombre de places: 50 persones
 • Coordinadors: Grup de Senders tac.aicargecnull@srednesedpurg.

Descripció i ruta

Seguim amb el GR-7, fent la vuitena etapa d’aquest sender. Hem escollit aquest GR perquè és el primer que es va senyalitzar a Catalunya i, justament al 2022, es va celebrar el 50è aniversari d’aquest fet. També és el primer GR que es va seguir al CEG, ara fa justament 30 anys. En aquesta edició, preveiem fer la part que va de la frontera d’Andorra als Ports, just a tocar de València i Aragó. 

Com veurem, aquest GR-7 travessa un gran nombre de comarques catalanes que, a poc a poc, anirem coneixent millor.

En aquesta etapa 8, anirem del Santuari del Miracle al Santuari de Pinós, al centre geogràfic de Catalunya, sempre caminant pel Solsonès.

Tot i que no és una caminada excessivament llarga, donarem la possibilitat de fer una opció més curta i fàcil, per facilitar que tothom s’hi pugui apuntar. A més, els que vulguin fer la llarga, aniran també a un ritme diferent, per cremar les calories del dinar de després!

OPCIÓ LLARGA:

 • Distància: 12,8 km
 • Desnivell: +240/-160 m
 • IBP: 38 (assequible)

OPCIÓ CURTA:

 • Distància: 7,8 km
 • Desnivell: +60/-80 m
 • IBP: 23 (passejada matinal)

Iniciarem la caminada al Santuari del Miracle, on ja vam ser el passat octubre. Com en la majoria d’etapes d’aquest GR, ens mourem gairebé sempre en direcció sud.  Creuarem en aquesta ocasió una zona majoritàriament de boscos i planures agrícoles i amb nuclis habitats molt petits, com són els de Su, Casacremada o Pinós.

A l’inici del camí, seguirem un petit tram asfaltat que surt del Miracle, fins a situar-nos paral·lels a la carretera LV-3002. Ens en separarem ràpidament per travessar el Pla de la Llaüna.

Més endavant, després de passar aquesta carretera, seguirem per la vora d’una petita carena que ens mostrarà una vista excel·lent del poblet de Su. Seguint pel caire d’aquest altiplà, passarem pel costat del Bosc dels Piulats i el Pla de Llobera, fins a arribar a Cal Marxant.

Després de vorejar l’Obaga de l’Espinagosa, el camí travessa la carretera de la Pera, per arribar a Casacremada, final del recorregut curt. A la sortida d’aquest llogarret, es pot veure el Dolmen de Casacremada.

Pels que segueixin la ruta llarga, ens separarem de la carretera per endinsar-nos en una zona majoritàriament agrícola, però esquitxada de zones boscoses. És un camí que ressegueix el caire superior de la Serra de Pinós, amb grans vistes sobres les planures que envolten Vallmanya.

Un petit tram final de carretera ens durà fins al Santuari de Pinós, construït i reformat diverses vegades a partir d’una capella del 1312. Aquí podrem admirar també una magnífica creu de terme i la verge i el retaule d’estil gòtic. Finalment, arribem a l’Hostal, on farem el dinar de Nadal de Senders, punt final d’aquesta vuitena etapa.

Els tracks que us proporcionem contenen els recorreguts proposats complets. Us animem a fer-los servir a la sortida, sigui amb GPS o amb el mòbil.

OPCIÓ CURTA

Per descarregar el track, clica al logo de Wikiloc que hi ha a la part superior dreta del mapa.
Descarrega't l'anàlisi de la ruta en pdf
Descarrega't el mapa del recorregut

OPCIÓ LLARGA

Per descarregar el track, clica al logo de Wikiloc que hi ha a la part superior dreta del mapa.
Descarrega't l'anàlisi de la ruta en pdf
Descarrega't el mapa del recorregut

Dinar de Nadal

L’activitat inclou l’assistència al tradicional dinar de Nadal de Senders. En aquesta ocasió, el farem a l’Hostal Pinós, en el mateix punt d’arribada de la caminada llarga.

Al formulari d’inscripció podreu fer la selecció del segon plat i les postres, entre un ampli ventall de possibilitats.

Us deixem el menú perquè aneu fent boca, si punxeu sobre la imatge us el podreu descarregar.

Inscripció i pagament

Com em puc inscriure?

Recordeu que ja no acceptem pagaments per transferència. La inscripció es fa en un únic pas que inclou omplir les dades del formulari i fer el pagament AMB TARGETA DE CRÈDIT. No ens feu transferències. Ajudeu-nos a simplificar la feina!

ACTIVITAT RESERVADA ALS SOCIS I SÒCIES DE PLE DRET

La inscripció es tancarà automàticament quan s’omplin les places de l’autocar o el divendres de la setmana anterior a la sortida. A partir d’aquesta data, ens pots fer arribar qualsevol petició per correu electrònic a: tac.aicargecnull@srednesedpurg

Preus:

 • Socis ple dret: 35 €
 • Socis ple dret, més assegurança obligatòria: 51 €

IMPORTANT: només es poden tramitar 3 assegurances temporals per persona al llarg de l’any. Això limita a 3 el nombre d’activitats a les quals es podran inscriure les persones que no tinguin contractada una assegurança de muntanya anual.

Pagament:

El pagament està integrat al procés d’inscripció. Després d’omplir les dades personals del formulari, un enllaç us durà a la plataforma de pagament. Aquí caldrà que introduïu les dades de la vostra targeta de crèdit per completar el procés. Seguiu aquest procés fins al final.

IMPORTANT: No s’acceptaran transferències com a pagament.

En aquest enllaç podeu descarregar un document amb les instruccions detallades del procés de pagament amb targeta de crèdit

Condicions generals de la sortida:

Descarregueu i llegiu les condicions generals de la sortida per conèixer els detalls relatius al pagament, possibles anul·lacions, devolucions, tramitació de l’assegurança temporal, etc.

Anima’t i participa a la sortida!

👇 EMPLENA EL FORMULARI PREMENT EL BOTÓ “Inscriu-te!” 👇

Inscriu-te!

Contacta amb la gent de la Secció SENDERS.

  CLUB EXCURSIONISTA DE GRÀCIA com a responsable del tractament tractarà les teves dades amb la finalitat de donar resposta a la teva consulta o petició. Pots accedir, rectificar i suprimir les teves dades, així com exercir altres drets consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat.
  He llegit i accepto l'Avís Legal i les condicions contingudes en la política de privacitat sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.