Una mica d'història

99 anys de la seva fundació

Una mica d'Història

99 anys de la seva fundació

El 13 de gener de l'any 1922 es constitueix el "Grup Excursionista Mai Enrera" nom que seria precursor de l'actual "Club Excursionista de Gràcia" conegut com a CEG, que s'ha convertit en una entitat indiscutible de l'eix Vila de Gràcia. Gràcies a la seva vitalitat, arriba avui al seu 99è. Aniversari.
TEIXIT ASSOCIATIU
Els socis i sòcies són el principal element del nostre club i són ells i elles que tenen el protagonisme, amb la seva participació en l'organització d'esvaniments en cadascuna de les seccions (cursos d'iniciació, tecnificació, concerts, campaments, etc).

Inscriu-te
La creu de Sant Jordi

25 Anys

El resultat d'aquesta tasca ha estat el reconeixement per part de la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi l'any 1992.

Medalla d’honor de l’Ajuntament de Barcelona

12 Anys

Donada l'evolució de la Matagalls Montserrat, l'Ajuntament es va fer el reconeixement com a entitat amb la Medalla d'Honor de la Ciutat.
Reconeixement com a millor entitat esportiva de gràcia en la nit de l'esport organitzat per l'UFEC i el diari esport.

Camping club de gracia

81 anys

L'any 1931 i amb el nom de Càmping Club de Gràcia es va fundar la secció que permetia a aquells socis que disposessin de caravana o botigues, la possibilitat d'agrupar-se en paratges de les diferents zones de la nostra geografia amb la finalitat de realitzar multi activitats en companyia de familiars, amics o coneguts amb un objectiu comú, gaudir de les muntanyes que tenim al llarg del nostre país i fora del. Com calendari habitual s'organitza el campament d'estiu per a la realització d'activitats alpinístiques i el d'hivern per a gaudir de les diferents modalitats de l'esport de la neu (Esquí de Muntanya, Escalada, Raquetes, etc.)
L'any 1931 i amb el nom de Càmping Club de Gràcia es va fundar la secció que permetia a aquells socis que disposessin de caravana o botigues, la possibilitat d'agrupar-se en paratges de les diferents zones de la nostra geografia amb la finalitat de realitzar multi activitats en companyia de familiars, amics o coneguts amb un objectiu comú, gaudir de les muntanyes que tenim al llarg del nostre país i fora del. Com calendari habitual s'organitza el campament d'estiu per a la realització d'activitats alpinístiques i el d'hivern per a gaudir de les diferents modalitats de l'esport de la neu (Esquí de Muntanya, Escalada, Raquetes, etc.)

Inscriu-te
Secció de muntanya

77 anys

El 1940 i a causa de les iniciatives dels socis del nostre club, es determina la creació de la secció de muntanya. Les històriques expedicions, Himàlaia, nord d'Àfrica, han permès que avui dia la secció de muntanya sigui una de les més vitals de la nostra entitat oferint a la societat cada setmana, sortides de senderisme de gran recorregut, petits recorreguts, sortides de baixa, mitjana i alta muntanya, sortides de BTT (bicicleta tot terreny), monogràfics tant teòrics com pràctics sobre escalada, esquí, esquí de muntanya, glaceres, etc.

Fundació del GEDE

76 anys

El 1941 a sol·licitud de diversos socis, es funda la secció del GEDE (Grup Especial d'Escalada) (Segon grup en la història d’escalada constituït a Catalunya). Els seus membres han recorregut les muntanyes dels cinc Continents. Organitzant també la clàssica travessia del GEDE d'esquí de muntanya, campionats d'escalada, etc. Aquesta secció disposa d'un boulder de 40 m2. amb un sistema d'inclinació mecànica que permet augmentar la dificultat de la via i que serveix per a l'entrenament i competicions dintre del nostre recinte.

Coral Cantaires Muntanyencs

66 anys

L'any 1951 i demostrant també la seva iniciativa, altra activitat dels muntanyencs del club, aficionats a la cançó de muntanya, decideixen unir les seves veus creant la coral mixta que organitzen concerts cantant a quatre veus, és una coral oberta a totes les edats. Anualment organitza audicions per tota Catalunya i Occitània, De forma regular, participen en la trobada de corals de Gràcia, Festa de la cançó de muntanya, organitzen el concert de primavera en la seda de l'ajuntament de Gràcia efectuant un reconeixement a figures de la cultura del nostre país. Dintre del seu repertori, es recullen cançons de muntanya, polifonia clàssica i religiosa així com obres contemporànies.

Fundacio del G.I.E.

64 anys

L'any 1953 un grup de socis aficionats a l'espeleològica s'organitzen formant el GIE "Grup d'Investigacions Espeleològiques" El resultat d'aquesta secció es concreta en el descobriment entre altres cavitats el de les coves Marigot a BENIFALLET o els estudis del complex Otal-Tendeñera també s'ostenta el rècord mundial de profunditat en calcari.

Esqui de muntanya

45 anys

L'esquí de muntanya és actualment una de les activitats amb més seguidors practicants dins del club i que ha servit com a element d'accés per a arribar a cims de muntanyes amb certa dificultat a l'hivern o simplement el fet de realitzar una travessia amb un grup d'amics per a aprofitar un cap de setmana i delectar-se amb un suau descens per una recòndita vall cobert del blanc mantell.

35 anys precursors del Senderisme
L'any 1972 a iniciativa de diversos socis que havien estat en suïssa efectuant activitats de muntanya, van engegar la xarxa de senderisme de tot l'estat. Aquesta activitat per la complexitat tant en la definició, marcatge i manteniment és trasllada a la federació la fi que anés fent una realitat el seu desenvolupament. Avui dia es disposa d'una xarxa de 8.000 km de senderisme a Catalunya.

20 Anys d'història d'un refugi
Per a estades en zona de muntanya el Club disposa d'un refugi situat en les cases del Sitjar a 5 minuts de l'estació del ferrocarril de la Molina. Reformat des de 1997 dóna cabuda a unes 20 persones. Es tracta d'un refugi tancat sense guarda i que aquesta a la disposició dels socis durant tot l'any.

Matagalls-Montserrat

33 anys

33 anys
Una activitat emblemàtica de la nostra entitat des de fa 33 anys en la Travessia de Muntanya "Matagalls Montserrat" amb més de 83 km de distància i 5.900 metres de desnivell acumulat, any rere any més de 2.500 persones es plantegen un repte personal com així ho requereixen els esports de muntanya. El club Excursionista de Gràcia posa a l'abast dels participants tot l'avituallament hídric i alimentari amb la finalitat de què el recorregut sigui respectat per participants, ja que és un objectiu primordial de la nostra entitat el qual la societat aprengui a conservar i defensar l'entorn, ja que es tracta del nostre estadi d'activitats.

Curs de Medicina i Socors de Muntanya

14 anys

Aquest any es compleixen 14 des del primer curs de Medicina i Socors de Muntanya que a iniciativa de la nostra entitat juntament amb el CEC i la UEC. Van engegar un curs dedicat als alpinistes que coneixedors de les dificultats que representa atendre a una persona accidentada van veure la necessitat d'engegar un curs especifico per a aquesta atenció, Avui dia és un curs perfectament consolidat i pendent del seu reconeixement oficial per part de les diferents escoles.

Aspectes de la Secció Cultural

Sempre al vostre costat

L'any 1927 l'arxiu de gràcia és una realitat gràcies a l'aportació de diversos membres del club, dintre d'aquesta secció el grup d'investigacions Arqueològiques del Gràcia descobreixen el Forn Ibèric de Sant Cugat així com l'Ermita de Sant Adjutori en la mateixa població. Una gran part de la bibliografia de l'entitat ha estat cedida a l'arxiu de gràcia amb la finalitat de la seva conservació i estudi en l'Arxiu municipal del districte de Gràcia o el Taller d'Història de la mateixa exvila.

Conferències, excursions, itineraris històrics i temes culturals són el principal motiu d'aquesta secció. És suficientment coneguda l'aportació de molts dels nostres socis a la cultura excursionista amb les seves publicacions al fons de la nostra biblioteca. Socis com Carles Albesa, Dr. Augusto Castelló Roca, Joan Cervera, Alexandre Marcet, Jordi Quera, Toni Vius, etc. Han efectuat aportacions de tot tipus de literatura de la cultura alpinística, viatges, escalada, expedicions, medicina, etc. REVISTA MAI ENRERA La culminació del treball dels nostres associats es concentra finalment en la revista "MAI ENRERA" i el nostre butlletí bimestral. Aquesta revista és la degana de Gràcia i ha estat el fons documental de l'actual "Arxiu de Gràcia"

50 ANYS D'ESCOLTISME "PERE ROSELLÓ"
L'any 1957 es funda l'Agrupació Escorta Pere Rosselló. Entitat que s'ocupa de l'educació infantil i juvenil. Secció on els nens i joves s'eduquen utilitzant jocs, descobriments, excursions, debats i projectes de tot tipus amb la condició de millorar la seva actitud davant dels seus companys i de la societat.

5 ANYS DELS MAPES EN 3D (INSTITUT + GEOESTEL + GEOVIRTUAL + CEG)
L'any 2002 a proposta de la nostra entitat es va desenvolupar com projecte els mapes en 3 Dimensions que avui dia existeixen en el mercat i que ajuden a augmentar la seguretat del món excursionista a part de promocionar aquells llocs descrits en la cartografia digital. Així, mapes estan disponibles en les llibreries especialitzades en temes de muntanya i aquests editats i distribuïts per Editorial Alpina, Geo Stel, Geo Virtual i amb el suport de l'Institut Cartogràfic.

Aquests punts són un recull de l'aportació del Club Excursionista de Gràcia a la societat catalana i és una mostra de la seva capacitat evolutiva i d'adaptació a les noves necessitats del teixit social.