
GR, PR i SL són marques de gran recorregut, petit recorregut i sender local, i també per qualsevol altre camí senyalitzat, catalogat i promogut per institucions oficials o privades que els posin a disposició de tots els afeccionats per gaudir caminant tant pel medi natural com urbà.
L’existència del Grup de Senders té l’origen en la tradició senderista del Club al qual pertany, i es remunta als inicis del senderisme a la península, atès que “el Gràcia” en va promoure la seva implantació. Va ser a finals de la dècada dels 60, arran de la relació amb directius senderistes francesos durant els Ratllis de l’Amistat que se celebraven entre el Càmping Club de França i el nostre Càmping Caravàning Club de Gràcia, quan membres de la secció d’acampada i en especial en Joan Cullell i Altimiras, que van decidir que calia endegar la continuació dels senders europeus cap a aquesta banda dels Pirineus. Així, el Club aconseguí el reconeixement de la iniciativa i la creació del Comitè Català de Senders de l’aleshores Federació Catalana de Muntanyisme, durant l’assemblea d’octubre de 1972.
L’altra etapa rellevant prèvia a la constitució formal del Grup, va ser l’endegada pel Manel Arnau la tardor de 1993, quan va iniciar l’organització dels cicles anuals de sortides senderistes articulades dins la secció de muntanya.
Finalment, la volada que va anar prenent la constant activitat i el nombre de participants, va conduir a la creació del Grup de Senders, l’11 de gener de 2011.
Activitats
- Sortides el tercer diumenge de cada mes.
- Sortida trimestral de dos o tres dies.
- Matinals: una sortida cada dimecres, de setembre a juny.
- Sopar de final de curs.
- Dinar de Nadal.
- Mostra fotogràfica Roger Lloses i Huguet.
- Cursos i xarrades: fotografia, GPS, anglès per viatjar, iniciació a l’excursionisme, orientació a la muntanya, etc.
- Publicacions articles al Butlletí Social i a la revista Mai Enrera.
IMPORTANT: descarregueu i llegiu el document de Condicions Generals de les Sortides de Senders per conèixer els detalls relatius al pagament, possibles anul·lacions, devolucions, tramitació de l’assegurança temporal, punt de sortida i arribada de l’autocar i altres detalls d’interès.

Assemblea Ordinària de la Secció Senders 2024
El pròxim 8 de maig del 2025, tindrà lloc a la sala d’actes del nostre club, l’Assemblea General Ordinària de Senders. En ella s’exposaran les activitats dutes a terme l’any 2024 i les que s’han planificat per al 2025. També es presentaran els comptes del 2024 i el pressupost per aquest 2025.
Aquí trobareu l’acta de l’anterior assemblea
Aquí trobareu els documents proporcionats per poder seguir l’Assemblea.
Assemblea Ordinària de la Secció Senders 2023
El passat 18 d’abril del 2024, va tenir lloc a la sala d’actes del nostre club, l’Assemblea General Ordinària de Senders. En ella es van exposar les activitats realitzades l’any 2023 i les que s’han planificat per al 2024. També es van presentar els comptes del 2023 i el pressupost per aquest 2024.
Aquí trobareu l’ACTA de l’Assemblea
Aquí trobareu els documents proporcionats per poder seguir l’Assemblea.
Assemblea Ordinària de la Secció Senders 2022
El passat 16 de març del 2023, va tenir lloc a la sala d’actes del nostre club, l’Assemblea General Ordinària de Senders. En ella es van explicar les activitats realitzades l’any 2022 i les que s’han planificat per al 2023. També es van presentar els comptes del 2022 i el pressupost per aquest 2023.
Aquí trobareu els documents proporcionats per poder seguir l’Assemblea.
Assemblea Ordinària de la Secció Senders 2021
El passat 31 de març d’aquest 2022, va tenir lloc a la sala d’actes del nostre club l’Assemblea General Ordinària de Senders. En ella, es van explicar les activitats i pressupost del passat 2021, i es va presentar la programació d’activitats i el pressupost d’enguany.
Tot i que la participació no va ser molt nombrosa, hi va haver un animat debat sobre diversos aspectes del funcionament de Senders, que ha quedat recollit a l’acta. Podeu descarregar i llegir, en els enllaços que posem aquí sota, l’acta de l’assemblea i l’estat de comptes que es va presentar als assistents.
Vols veure les fitxes de les sortides que hem fet fins ara?
Aquí trobaràs les darreres sortides que ha fet la secció
AGENDA DE LA SECCIÓ

Nova sortida del grup de Senders
Consulta la informació del grup i el calendari de sortides
- Dates: 17-18 de maig de 2025
- Durada efectiva de la caminada: dues caminades amb durades al voltant de les 4 hores.
- Lloc de trobada: al punt de sortida habitual de l’Avinguda Vallcarca amb carrer Velázquez (a tocar de la Biblioteca Jaume Fuster de la pl. Lesseps)
- Hora de trobada: 6:45 (l’autocar sortirà puntualment a les 7:00 h) Sigueu puntuals!
- Hora prevista de tornada: entre les sis i les vuit del vespre del diumenge 18.
- Material necessari: Cal portar prou aigua per a jornades que ja poden ser caloroses, fruita pel camí (hora de la Mandarina) i esmorzar. Pararem durant el viatge d’anada en autocar en algun punt de la carretera, per esmorzar. Dissabte, dinar de carmanyola durant el recorregut. Calçat en bones condicions. També recomanem bastons de senderisme. Material de muntanya habitual, preveien possibles canvis de temps.
- Assegurança: per poder participar en l’activitat, cal disposar d’una assegurança de muntanya vigent, com la de la FEEC o equivalent.
- Allotjament: Alberg de la Font de Lluny (Tinença de Benifassà, Castelló) Estarem en règim de pensió completa (sopar, esmorzar i dinar).
- Inscripcions: A partir del dia de publicació.
- Darrer dia d’inscripció: divendres 9 de maig, o fins que s’esgotin les places d’autocar.
- Nombre de places: 40
- Coordinadors: Grup de Senders tac.aicargecnull@srednesedpurg.
Descripció i ruta
Els dies 17 i 18 de maig, anirem cap a Castelló per tancar el nostre llarg recorregut pel GR-7. A més, farem un bonic recorregut prop de la Pobla de Benifassà, resseguint el rastre del Maquis.
L’estada la farem en un indret ben conegut dels socis de CEG: l’Alberg de la Font de Lluny, un lloc ben conegut per la qualitat del seu menjar. En aquest alberg, pernoctarem en règim de pensió completa, sopant, esmorzant i dinant. Les habitacions són de 4 o 6 llits (lliteres) amb bany propi, amb llençols i tovalloles, i per tant no caldrà dur sac de dormir. Podeu veure els detalls d’aquest alberg, aquí: https://lafontlluny.com/
Aquest és el detall de les activitats que farem aquests dos dies:
Dissabte 17
Farem el viatge d’anada fins a Fredes, ja a la província de Castelló, per fer un recorregut que inclou la pujada al Tossal del Rei, en el punt de trobada de Catalunya, València i Aragó, i el tram final del GR-7, del refugi de la Fontfreda a Fredes. Us proposem dues caminades, una LLARGA i una més CURTA i fàcil, per tal que tothom pugui participar en aquesta etapa final.
Fredes – Tossal del Rei – Refugi de la Font Ferrera (RUTA LLARGA)
Per culminar les sortides pel GR-7, farem un tram de l’etapa 24, la darrera d’aquest GR, que comença a Catalunya i acaba a Fredes, al País Valencià. Per poder adaptar la sortida a l’allotjament i el lloc on ens pot deixar l’autocar, realitzarem una volta circular des de Fredes, pujant al Tossal dels Tres Reis (1350 m – 100 cims), cim emblemàtic que comparteixen Catalunya, Aragó i el País Valencià.
Pel Centenari del Club l’any 2022, el CEG s’encarregà d’organitzar els actes de la 53a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Uns quants socis vàrem portar la Flama, encesa a Prada de Conflent, a una trobada de muntanyencs dels Països Catalans, al cim del Tossal dels Tres Reis. En aquesta ocasió, vàrem estar també al mateix alberg de La Pobla de Benifassà.
Sortirem de Fredes per un camí asfaltat i, al cap de 200 m, agafarem un corriol a la dreta que, en 1,3 km i 160 m de pujada, assolirem el Coll de Tombadors. Aquí enllaçarem una pista de terra que, en 2,5 km i 120 m de pujada i alguna petita baixada, arriba al planer cim del Tossal dels Tres Reis. Començarem a baixar per un sender, per la part catalana, i tornarem aviat a trepitjar Castelló.
Continuarem per un camí més planer, passarem prop del Mas del Ric de Fredes, el Pinar Pla. Aquí ens trobarem amb el GR-7, que només seguirem uns 200 m. Girarem a l’esquerra per seguir la Pista de la Tenalla, amb pujades i baixades, però amb tendència ascendent, per baixar de nou cap a Catalunya. Primer trobarem la Font Ferrera i després, el refugi de la FEEC del mateix nom.
A partir d’aquí seguirem el GR-7 durant 6 km, fins que arribem a Fredes. Per això, seguirem una pujada d’uns 1,3 km, fins al Coll de Manado i, altre cop, entrarem al País Valencià. Després d’una llarga baixada, arribarem al lloc on vérem fer un petit tram pel GR, per ara continuar-lo cap a Fredes, passant per la Roca Blanca.
DADES TÈCNIQUES DE LA CAMINADA LLARGA:
- Distància: 15,4 km
- Desnivell: +675/-675 m
- IBP (índex de dificultat): 71
- Trams de pujada superior al 15%: 1177 m
- Trams de baixada superior al 15%: 1283 m
- Trams de dificultat especial: no ens consten trams d’excessiva complexitat.
Fredes – Tossal del Rei (RUTA CURTA)
La ruta coincideix amb la llarga, fins a trobar el GR-7, per seguir-lo fins a Fredes sense fer el bucle del Refugi de la Font Ferrera.
DADES TÈCNIQUES DE LA CAMINADA CURTA:
- Distància: 9,4 km
- Desnivell: +374/-374 m
- IBP (índex de dificultat): 46
- Trams de pujada superior al 15%: 539 m
- Trams de baixada superior al 15%: 727 m
- Trams de dificultat especial: no ens consten trams d’excessiva complexitat.
A la tarda del dissabte, i en funció de l’hora d’arribada a l’alberg, es farà el repartiment de les habitacions. Després es disposarà de temps lliure per visitar la població. Al vespre, us proposarem algunes activitats lúdiques, fins a l’hora de sopar.
TOSSAL DEL REI o TOSSAL DELS TRES REIS:
El cim conegut com a Tossal del Rei o Tossal dels Tres Reis es troba al Massís dels Ports, a prop del poble de Fredes (La Pobla de Benifassà, Castelló). Amb una altitud d’aproximadament 1.350 metres, és un punt geogràfic singular on convergeixen els límits administratius de Catalunya (comarca del Montsià), el País Valencià (Baix Maestrat) i l’Aragó (Matarranya).
El nom Tossal del Rei és considerat la forma oficial en la toponímia tradicional i cartogràfica. Tanmateix, el nom Tossal dels Tres Reis és àmpliament utilitzat de manera popular i turística, ja que fa referència directa a la llegenda associada al lloc.
Aquesta llegenda local explica que en aquest punt es reunien els tres reis dels antics regnes de Catalunya, València i Aragó, per tractar assumptes dels seus respectius territoris. Aquesta llegenda ha contribuït a la popularització del nom entre excursionistes i visitants.
Diumenge 18
Aquest dia farem una caminada assequible i de regust històric: la Ruta del Maquis. Es tracta d’una ruta circular que comença a l’edifici de l’ajuntament, a uns 300 m de l’alberg, i acaba al mateix alberg on ens estarem, de forma que no caldrà agafar l’autocar.
En aquesta ruta, farem un recorregut pels masos propers i altres indrets que van tenir un paper destacat en les accions del Maquis, després de la guerra civil. El recorregut té el punt culminant en la pujada a les restes del campament que el Maquis tenia en un indret amagat.
La pujada al campament serà un tram opcional que farem si anem bé de temps. Com que és un camí d’anada i tornada, cadascú podrà optar, en cas que es faci, si realitza aquest tram o es queda a esperar la tornada dels que el facin.
A les dades tècniques de la caminada, indiquem entre parèntesis els valors si no es fa aquest tram opcional.
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA DEL MAQUIS
- Distància: 10,6 (8,7) km
- Desnivell: +480/-475 (+269/-260) m
- IBP (índex de dificultat): 52 (34)
- Trams de pujada superior al 15%: 874 (0) m
- Trams de baixada superior al 15%: 1080 (428) m
- Trams de dificultat especial: únicament, ressaltar el fort desnivell de la pujada i baixada opcional al campament.
Acabada la ruta, dinarem a l’alberg i, tot seguit, iniciar el retorn cap a Barcelona.
PETIT RESUM HISTÒRIC:
La Pobla de Benifassà, situada a la comarca de la Tinença de Benifassà (Castelló), va ser una zona amb una activitat significativa del Maquis durant els anys posteriors a la Guerra Civil Espanyola. Aquesta àrea muntanyosa i de difícil accés va proporcionar un refugi natural per a molts guerrillers antifranquistes.
La Pobla de Benifassà, i la Tinença en general, van ser un important centre d’operacions per a l’Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó (AGLA). Aquesta va ser una de les organitzacions més actives i amb una estructura més sòlida del Maquis a Espanya, impulsada principalment pel Partit Comunista d’Espanya (PCE).
Concretament, la Tinença de Benifassà va ser el principal territori d’implantació, assentament i acció del sector 23 de l’AGLA. Aquest sector va dur a terme diverses accions a la zona i va tenir una presència notable. Les masies aïllades de la zona van servir com a refugi i punts de suport per als guerrillers, que depenien de l’ajuda d’alguns habitants per a la seva supervivència.
Un personatge destacat en la història del Maquis a la Pobla de Benifassà i a tota la Tinença va ser Florencio Pla Meseguer, conegut com “La Pastora” (i també com Teresa o Teresot). La seva vida, marcada per la repressió de postguerra, el va portar a unir-se al Maquis i a convertir-se en un guerriller conegut per la seva habilitat en el terreny.
Com en altres zones d’Espanya, la intensa repressió per part de la Guàrdia Civil i la manca de suport exterior van anar minvant l’activitat del Maquis a la Tinença de Benifassà. A principis dels anys 50, la majoria dels guerrillers havien estat detinguts, morts o havien fugit.
En els últims anys, hi ha hagut un esforç per recuperar la memòria històrica d’aquest període i de la presència del Maquis a la Pobla de Benifassà, amb la realització de jornades i la creació de rutes que recorren els llocs significatius d’aquella època. Actualment, es treballa per preservar la memòria d’aquests fets i de les persones que hi van estar involucrades.
Esperem que aquestes activitats siguin del vostre interès i omplim totes les places disponibles!
Inscripció i pagament
Com em puc inscriure?
Recordeu que la inscripció es fa en un únic pas que inclou omplir les dades del formulari i fer el pagament AMB TARGETA DE CRÈDIT.
- SOCIS DE PLE DRET: Us podeu inscriure des del mateix moment de publicació de la sortida.
- SOCIS VIRTUALS i NO SOCIS: Abans de fer la inscripció i el pagament, envieu-nos un correu a tac.aicargecnull@srednesedpurg, comunicant-nos l’interès en la sortida. Quan rebeu un correu amb la confirmació de la plaça ja podeu fer la inscripció i el pagament.
La inscripció es tancarà automàticament quan s’omplin les places de l’autocar o en la data indicada en la publicació de la sortida. A partir d’aquesta data, ens pots fer arribar qualsevol petició per correu electrònic a: tac.aicargecnull@srednesedpurg
Preus:
Preus si ja teniu assegurança de muntanya:
- Socis ple dret: 147 €
- Socis virtuals: 157 €
- No socis: 167 €
Preus si heu de fer l’assegurança temporal de muntanya, obligatòria:
- Socis ple dret, més assegurança: 154 €
- Socis virtuals, més assegurança: 164 €
- No socis, més assegurança: 178 €
IMPORTANT: només es poden tramitar 3 assegurances temporals per persona al llarg de l’any. Això limita a 3 el nombre d’activitats a les quals es podran inscriure les persones que no tinguin contractada una assegurança de muntanya anual.
Pagament:
El pagament està integrat al procés d’inscripció. Després d’omplir les dades personals del formulari, un enllaç us durà a la plataforma de pagament. Aquí caldrà que introduïu les dades de la vostra targeta de crèdit per completar el procés. Seguiu aquest procés fins al final.
IMPORTANT: No pagueu fent transferències al compte de Senders. No es comptabilitzarien i quedaria la inscripció com no completada, amb el risc de perdre la plaça.
En aquest enllaç podeu descarregar un document amb les instruccions detallades del procés de pagament amb targeta de crèdit
Condicions generals:
Descarregueu i llegiu les condicions generals de la sortida per conèixer els detalls relatius al pagament, possibles anul·lacions, devolucions, tramitació de l’assegurança temporal, etc.