Biblioteca electrònica de les publicacions del Club Excursionista de Gràcia

Matagalls Montserrat – Serra Sant Honorat – Thalo Zom – GEDE Via llarga- BTT La Molina Llançà

Butlletí 158

EL NOSTRE COMPROMÍS ?

A l’editorial de la Revista “Mai Enrera” del passat juliol (núm. 467), hem parlat de l’excursionisme i la petjada ecològica, sens dubte el medi ambient i el canvi climàtic són temes plenament actuals on l’excursionisme ha de fer la seva aportació i concretar el seu compromís.

Evitar l’ús de materials plàstics en el marcatge de travesses, el foment d’activitats prioritzant el transport públic, compartir cotxes, revisar les nostres activitats a les zones protegides, convertir-nos en agents col.laboradors de les institucions per a la salvaguarda d’espais, custòdia de territori i un llarg etc. de possibles accions.

El compromís va més enllà però, d’altres debats socials també són presents i potser és l’hora de repensar la nostra pròpia acció quotidiana i posar fil a l’agulla, com ara la participació de les dones en el món excursionista, fomentant la captació de sòcies i també aconseguint la paritat a les estructures de decisió, a les juntes per exemple. I això requereix òbviament una mirada de l’activitat excursionista des d’una perspectiva de gènere.

El compromís amb el país forma part de l’ADN de l’excursionisme, el país canvia, els valors democràtics estan en risc i estem davant d’un repte monumental en defensa de la democràcia i el dret a decidir. En aquest context, el debat de l’acció i futur de l’estructura associativa de l’excursionisme és fonamental.

Defensem el voluntariat, la participació i la no competició, però al món excursionista, que no és aliè als fenòmens socials, també entra el consumisme, la competició i les sortides clau en ma pagant el que calgui. Potser cal refermar el nostre compromís també en aquests valors.

A les portes d’unes eleccions al CEG, potser és el moment de tenir-ho en compte i fer propostes que refermin el nostre compromís.

Ricard Martínez

 

Accedeix al Butlletí