cegracia@cegracia.cat | (+34) 93 237 86 59

Historia del CEG

By 8 octubre, 2012General

HISTÒRIA DEL CLUB EXCURSIONISTA DE GRÀCIA  

85 ANYS DE LA SEVA FUNDACIÓ

El 13 de gener de l’any 1922 es constitueix el “Grup Excursionista Mai Enrera”   nom  que seria precursor de l’actual Club Excursionista de Gracia. Entitat arrelat a l’ex vila de Gracia i, donada la seva vitalitat l’ ha permès arribar al seu 85è. Aniversari.  

TEIXIT ASSOCIATIU

Els socis són el principal element del nostre club i són ells que tenen el protagonisme de la realitat del nostre club, amb la seva participació en organització d’esvaniments en cadascuna de les seccions i gaudint posteriorment de les iniciatives originades per ells mateixos (cursos d’iniciació, tecnificacio, concerts, campaments, etc…

 

15 ANYS DE LA CREU DE SANT JORDI

Resultat d’aquesta tasca ha estat el reconeixement per part de la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi l’any 1992.

2 ANYS DE LA MEDALLA D’HONOR DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

Donada l’evolució de la Matagalls Montserrat, l’Ajuntament es va fer el reconeixement com ha entitat amb la Medalla d’Honor de la Ciutat.

RECONEIXEMENT COM HA MILLOR ENTITAT ESPORTIVA DE GRÀCIA EN LA NIT DE L’ESPORT ORGANITZAT PER L’UFEC I EL DIARI ESPORT  

Any 2004

76 ANYS DEL CAMPING CLUB DE GRACIA

L’any 1931 i amb el nom de Càmping Club de Gràcia es va fundar la secció que permetia a aquells socis que disposessin de caravana o botigues, la possibilitat d’agrupar-se en paratges de les diferents zones de la nostra geografia amb la finalitat de realitzar multi-activitats en companyia de familiars, amics o coneguts amb un objectiu comú, gaudir de les muntanyes que tenim al llarg del nostre país i fora del. Com calendari habitual s’organitza el campament d’estiu per a la realització d’activitats alpinisticas i el d’hivern per a gaudir de les diferents modalitats de l’esport de la neu (Esquí de Muntanya, Escalada, Raquetes, etc.)

   

67 ANYS DE LA SECCIÓ DE MUNTANYA 

En 1940 i a causa de les iniciatives dels socis del nostre club, es determina la creació de la secció de muntanya. Les històriques expedicions als caminis, Himàlaia, nord d’Àfrica, han permès que avui dia la secció de muntanya sigui una de les mes vitals de la nostra entitat oferint a la societat cada setmana, sortides de senderisme de gran recorregut, petits recorreguts, sortides de baixa, mitjana i alta muntanya, sortides de BTT (bicicleta tot terreny), monogràfics tant teòrics com pràctics sobre escalada, esquí, esquí de muntanya, glaceres, etc.)  

66 ANYS DE LA FUNDACIO DEL G.E.D.E.

El 1941 a sol·licitud de diversos socis, es funda la secció del GEDE (Grup Especial d’Escalada) (Segon grup en la història d’escalada constituït a Catalunya). Els seus membres han recorregut les muntanyes dels cinc Continents. Organitzant també la clàssica travessia del GEDE d’esquí de muntanya, campionats d’escalada, etc. Aquesta secció disposa d’un boulder de 40 m2. amb un sistema d’inclinació mecànica que permet augmentar la dificultat de la via i que serveix per a l’entrenament i competicions dintre del nostre recinte.  

56 ANYS DE LA CORAL CANTAIRES MUNTANYENCS.

L’any 1951 i demostrant també la seva iniciativa, altra activitat dels muntanyencs del club, aficionats a la cançó de muntanya, decideixen conjunyir les seves veus creant la coral mixta que organitzen concerts cantant a quatre veus, és una coral oberta a totes les edats. Anualment organitza audicions per tota Catalunya i Occitania, De forma regular, participen en la trobada de corals de Gracia, Festa de la cançó de muntanya, Organitzen el concert de primavera en la seda de l’ajuntament de Gracia efectuant un reconeixement a figures de la cultura del nostre país. Dintre del seu repertori, es recullen cançons de muntanya, polifonia clàssica i religiosa així com obres contemporànies.

54 ANYS DE LA FUNDACIO DEL G.I.E. 

L’any 1953 un grup de socis aficionats a la espeleològica s’organitzen formant el GIE “Grup d’Investigacions Espeleològiques” El resultat d’aquesta secció es concreta en el descobriment entre altres cavitats el de les coves Marigot a BENIFALLET o els estudis del complex Otal-Tendeñera també s’ostenta el record mundial de profunditat en calcari.  

ESQUI DE MUNTANYA

L’esquí de muntanya és actualment una de les activitats amb mes seguidors practicants dins del club i que ha servit com element d’accés per a arribar a cims de muntanyes amb certa dificultat a l’hivern o simplement el realitzar una travessia amb un grup d’amics per a aprofitar un cap de setmana i delectar-se amb un suau descens per una recòndita vall cobert del blanc mantell.

   

35 ANYS PRECURSORS DEL SENDERISME

L’any 1972 a iniciativa de diversos socis que havien estat en suïssa efectuant activitats de muntanya, van engegar la xarxa de senderisme de tot l’estat. Aquesta activitat per la complexitat tant en la definició, marcatge i manteniment es trasllado a la Federació la fi que anés una realitat el seu desenvolupament. Avui dia es disposa d’una xarxa de 8.000 Km. de senderisme a Catalunya.

20 ANYS D’HSTORIA D’UN REFUGI

Per a estades en zona de muntanya el Club disposa d’un refugi situat en les cases del Sitjar a 5 minuts de l’estació del ferrocarril de la Molina. Reformat des de 1997 dóna cabuda a una 20 persones. Es tracta d’un refugi tancat sense guarda i que aquesta a la disposició dels socis durant tot l’any. 

MATAGALLS MONTSERRAT

Una activitat emblemàtica de la nostra entitat des de fa 33 anys en la Travessia de Muntanya “Matagalls Montserrat” amb mes de 83 km. de distància i 5.900 metres de desnivell acumulat, any rere any mes de 2.500 personis es plantegen un repte personal com així ho requereixen els esports de muntanya. El club Excursionista de Gracia posa a l’abast dels participants tot el avituallament hídric i alimentari amb la finalitat de que el recorregut sigui respectat per participants ja que és un objectiu primordial de la nostra entitat el qual la societat aprengui a conservar i defensar l’entorn ja que es tracta del nostre estadi d’activitats.  

 

14 ANYS CURS DE MEDICINA I SOCORS DE MUNTANYA

Aquest any es compleixen 14 des del primer curs de Medicina i Socors de Muntanya que a iniciativa de la nostra entitat juntament amb el CEC i la UEC. Van engegar un curs dedicat als alpinistes que coneixedors de les dificultats que representa atendre a una persona accidentada van veure la necessitat d’engegar un curs especifico per a aquesta atenció, Avui dia és un curs perfectament assentat i pendent del seu reconeixement oficial per part de les diferents escoles.

ASPECTES DE LA SECCIO CULTURAL

ARQUEOLOGIA  En 1927 l’arxiu de gràcia és una realitat gràcies a l’aportació de diversos membres del club, dintre d’aquesta secció el grup d’investigacions Arqueològiques del Gràcia descobreixen el Forn Ibèric de Sant Cugat així com l’Ermita de Sant Adjutori en la mateixa població. Una gran part de la bibliografia de l’entitat ha estat cedida a l’arxiu de gràcia amb la finalitat de la seva conservació i estudi en l’Arxiu municipal del districte de Gracia o el Taller d’Història de la mateixa ex vila.  

 Conferències, excursions, itineraris històrics i temes culturals són el principal motiu d’aquesta secció.  És suficientment coneguda l’aportació de molts dels nostres socis a la cultura excursionista amb les seves publicacions al fons de la nostra biblioteca. Socis com Carles Albesa, Dr. Augusto Castelló Roca, Joan Cervera, Alexandre Marcet, Jordi Quera, Toni Vius, etc. Han efectuat aportacions de tot tipus de literatura de la cultura alpinística, viatges, escalada, expedicions, medicina, etc… REVISTA MAI ENRERE  La culminació del treball dels nostres associats es concentra finalment en la revista “MAI ENRERA” i el nostre butlletí bimensual. Aquesta revista és la degana de Gracia i ha estat el fons documental de’l actual “Arxiu de Gracia”

50 ANYS D’ESCOLTISME “PERE ROSELLO”

L’any 1957 es funda l’Agrupació Escorta Pere Rosello. Entitat que s’ocupa de l’educació infantil i juvenil. Secció on els nens i joves s’eduquen utilitzant jocs, descobriments, excursions, debats i projectes de tot tipus amb la condició de millorar la seva actitud davant dels seus companys i de la societat.

5 ANYS DELS MAPES EN 3D (INSTITUT + GEOESTEL + GEOVIRTUAL + CEG)

L’any 2002 a proposta de la nostra entitat es va desenvolupar com projecte els mapes en 3 Dimensions que avui dia existeixen en el mercat i que ajuden a augmentar la seguretat del món excursionista a part de promocionar aquells llocs descrits en la cartografia digital. Això mapes estan disponibles en la llibreries especialitzades en temes de muntanya i aquesta editat i distribuït per Editorial Alpina, Geo Stel, Geo Virtual i amb el suport de l’Institut Cartogràfic.

E.M.G.R.A

Per a finalitzar i considero més important l’engegada de L’Escola de Muntanya de Gracia. La formació en la nostra entitat ha estat l’eix de treball de totes i cadascuna de les nostres seccions amb la finalitat d’establir un marc d’ensenyament en la qual s’imparteixin els cursos de forma coordinada i segons les matèries afí a cada secció , el EMGRA té com fi el promocionar la formació en els diferents aspectes de la muntanya, Teoria, practica, materials, tècniques de prevenció, seguretat, atenció medica, orientació i sobretot protecció del mitjà. Aquesta escola és la qual ens ha de garantir un futur alpinístic de qualitat i seguretat.

Aquests punts son un recull de l’aportació del Club Excursionista de Gracia a la societat catalana i es una mostra de la seva capacitat evolutiva i d’adaptació a les noves necessitats del teixit social