Skip to main content

Sortida d’alta muntanya pel cap de setmana 27 i 28 de gener del 2018

Tuc de Ratèra (2862m) pel circ de Colomèrs (Pirineu Occità)

“El tuc de Ratèra és un bell cim que, a cavall de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, ens permet de contemplar un panorama extensíssim. Som davant d’una ascensió clàssica que es pot fer durant tot l’any des de qualsevol de les tres valls que domina. L’hivern però, ens ofereix la possibilitat de gaudir obrint traça sobre els relleus suaus del circ de Colomèrs, i d’assolir el cim en un ambient de solitud i natura salvatge que ens costaran de trobar en altres èpoques de l’any.”

Dividirem la sortida en dues etapes, pernoctant a l’antic refugi de Colomers, en la part lliure.

Desnivell i dificultat: 1475m (totals) des de la bòrda de Montadí. 675m fins al refugi de Colomèrs, i 810m des del refugi fins al cim. Si sortim des dels banhs de Tredòs 1175m.

Tècnicament no té cap pas complicat, cal saber progressar en neu i estar en bona forma física. Sí trobarem  un petit coll amb una pla força inclinada, i després l’última pala per accedir al cim, també és una mica dreta. Es poden fer amb un sol piolet.

Temps estimat:

6h des de la bòrda de Montadí / 5h des dels banhs de Tredòs / 3h des del refugi de Colomèrs.

Horaris parcials:

Bòrda de Montadí – Banhs de Tredòs 1h,

Banhs de Tredòs – Trencall on deixem la pista forestal 1h,

Trencall – Refugi de Colomèrs 45’-1h,

Refugi de Colomèrs – Tuc de Ratèra 3h.

Tot és relatiu, perquè el simple fet d’haver d’obrir traça o no,  estat de la neu, etc., pot fer variar substancialment l’horari.

Material OBLIGATORI:

– Roba tèrmica adequada a la previsió meteorològica, guants, ulleres, protecció solar, …

– Raquetes de neu, piolet i grampons, pala, sonda i arva.

– Sac de plomes (o per temperatures molt baixes) i màrfega, no podem comptar tenir tos els llits i mantes disponibles!

– Fogonet (recomanable per menjar i beure calent) i menjar per dissabte tarda/nit; esmorzar i dinar/ganyips pel diumenge.

– PORTAR CADENES! (els qui portin cotxe)

ON QUEDEM?

A Palau Reial per sortir per la Diagonal, DISSABTE  a les 6:30h (imprescindible esr puntuals)

ITINERARI EN COTXE:

A-2 fins a Cervera, sortir direcció a Agramunt, Artesa de Segre, Tremp, Sort, Llavorsí, Salardú (unes 3.45h, 280km). Pararem o a Artesa o bé a Tremp per fer un petit esmorzar. Aquí podeu consultar la ruta en cotxe

 ACCÉS AL PUNT D’INICI DE LA RUTA

Hem d’arribar a Salardú. Al mig del poble hi ha un trencall, ben indicat, cap als banhs de Tredòs, el barratge d’Aiguamòg i el refugi de Colomèrs. L’agafem, la carretera baixa fins al Garona, el creua pel pònt de Salardú i s’enfila fins a Aiguamòg, per després planejar fins a la bòrda de Montadí, on hi ha un aparcament habilitat i senyalitzat a mà dreta (1475m d’altura aproximadament). Deixarem el cotxe allí ja que la pista fins a banhs de Tredòs no sol estar oberta a l’hivern.

RUTA PREVISTA

PRIMER DIA: Caminarem des de la bòrda de Montadí al Refugi lliure de Colomers, on pernoctarem. Portar roba d’abric i sac confortable a baixa temperatura.

SEGON DIA: Sortim del refugi de Colomèrs, intentant no fer-ho més tard de 6:30h. Intentarem fer cim al Tuc de Ràtera cap a les 11h.  Desfarem el mateix camí per tronar al refugi (si cal recollir quelcom que hi haguem deixat) i després fins als cotxes.

Més info: en aquest enllaç

Track: en aquest enllaç a Wikiloc.com

 

Sortida limitada a 12 persones

Consulta de l’estat de la meteo als Pirineus: AQUI

Consulta de l’estat del Risc d’Allaus: AQUI

SORTIDA COORDINADA PER: Mireia Rovira i Oscar Lafuente

 

PER FER LA TEVA INSCRIPCIÓ EN AQUESTA SORTIDA: AQUI