cegracia@cegracia.cat | (+34) 93 237 86 59

14 i 15 d’abril de 2018: sortida al Montsant

By 31 març, 2018Destacat, Muntanya

 

 

 

El cap de setmana del 14 i 15 d’abril, la Laura i la Vicky, ens proposen una sortida per la Serra del Montsant, tot un símbol pel Priorat i per a les comarques tarragonines. Declarada Parc Natural l’any 2002, és un massís compacte, amb la major part del seu perímetre emmurallat per cingleres i amb una diversitat de paisatges espectacular.

data, destí i coordinació
Lloc: Montsant
Data: 14 i 15 d’abril de 2018
Coordinació: Laura i Vicky

Programa i ruta prevista
Dissabte 14: Clot del Cirer, Piló dels Senyalets des de la Cartoixa d’Escaladei.
Per aquest dia proposem una ruta molt maca per anar a un dels indrets més emblemàtics de la Serra del Montsant: el Clot del Cirer. Enmig de l’aridesa de la Serra Major, apareix com un oasi ple de verdor molt diferent del paisatge que l’envolta.

Sortirem des de Palau Reial per agafar l’AP-7 en direcció a Tarragona. Continuarem per l’autopista fins a la primera sortida de Reus, per anar després direcció Falset, Les Borges del Camp, Alforja, La Morera de Montsant i finalment desviar-nos en direcció a la Cartoixa d’Escaladei. Aquest monestir va ser construït al segle XII pels monjos de l’Orde de la Cartoixa i va ser la primera de la Península Ibèrica.

Des d’aquest lloc tan emblemàtic i important, des del punt de vista històric, començarem la nostra ruta, que puja a la Serra Major pel Grau de Salfores i baixa pel Grau de la Grallera, després d’haver passat pel Clot del Cirer, El Pi d’en Cugat i el Piló dels Senyalets. Agafarem el camí que surt al costat de la Cartoixa passant després per La Pietat, el Collet de l’Hort fins a trobar la bifurcació que ens indicarà la pujada a la Serra Major pel Grau de Salfores. Al principi és un camí planer fins que comença a adreçar-se cap a la base de la paret, on poc després s’enfila i en algun punt ens hem d’ajudar de les mans per superar l’ascens, però el camí queda protegit per la vegetació i en cap moment hi ha la sensació de tenir el buit al darrere. Una mica més endavant trobem un cable en el punt més compromès de la ruta, que ens ajudarà a superar un parell o tres de metres amb més seguretat. És en aquesta part del camí on s’ha d’anar amb molta precaució, perquè encara que no té cap dificultat, és una mica aeri.

Continuarem caminant fins a arribar al Racó de Missa, on tindrem una panoràmica espectacular de la part més occidental de la cinglera. Poc després ens endinsarem en la Serra Major, amb el seu característic paisatge àrid i unes vistes precioses. Continuarem el camí i ja hi serem al Clot del Cirer, un indret fantàstic per gaudir i aprofitar a dinar.

Tornarem per un altre lloc, passant pel Pi d’en Cugat i el Piló dels Senyalets, segona cota més alta de la Serra del Montsant (1.107 metres). Després seguim les indicacions del Grau de la Grallera, que és el més practicable de tots els que n’hi ha, que ens porta a La Morera de Montsant i finalment a la Cartoixa d’Escaladei on tenim els cotxes.

Distància aproximada: 13 km.
Desnivell positiu aproximat: 600 m

Un cop agafem els cotxes ens dirigirem cap al refugi Montsant Natura a Cornudella de Montsant, on dormirem.

Diumenge 15: Circular per l’altra vessant de la Serra – Ulldemolins
Sortirem d’hora del refugi i agafarem els cotxes per anar direcció Ulldemolins i posteriorment a l’Ermita de Sant Antoni on aparcarem. La ruta circular que es proposa és molt variada, entretinguda i com és habitual al Montsant, amb paisatges preciosos i indrets curiosos. Tindrem pujades, baixades, crestes, algun cable per ajudar-nos, ermites…

La ruta comença a l’Ermita de Sant Antoni i poc després ja ens trobarem amb la zona de les Cadolles Fondes. Són una mena de basses esculpides a la roca per l’acció de l’aigua del riu Montsant, un indret molt curiós. Posteriorment ens podem desviar una mica del camí, passant un pont penjant per arribar a l’Ermita de Sant Bartomeu, situada en un racó natural preciós i molt solitari. Continuarem el camí que entre pujades i baixades i amb magnífiques vistes sobre la zona coneguda com la “Llibreria”, arribarem a la famosa carena d’Els Ventadors. Encara que no és tècnicament difícil, s’ha d’anar amb molt de compte perquè serà un camí una mica aeri. Però val la pena, perquè el paisatge des d’aquest punt és realment espectacular. Més endavant passarem pel Grau del Llop, que al principi, en forta baixada i després més suau, ens conduirà a l’Ermita de Sant Antoni, punt d’inici de la nostra ruta.

Distància aproximada: 10 km
Desnivell positiu aproximat: 400 m

Allotjament
A les persones apuntades a la sortida s’informarà dels preus i condicions del refugi Montsant Natura (http://www.montsantnatura.cat/ca/)

Material necessari
– Roba i calçat adequats per una sortida de mitja muntanya amb desnivell i passant en alguns llocs per terreny rocós i relliscós
– Aigua suficient
– Protecció solar.

Requisits
– Disposar d’una assegurança vigent per poder realitzar l’activitat. Qui no disposi d’assegurança, ha de fer una llicència temporal dijous abans de la sortida a la reunió que farem al Club). Ningú pot assistir a la sortida sense assegurança.
– Cal tenir una bona forma física, adequada per a l’exigència de la sortida.
– Puntualitat!!
– Anirem en cotxes particulars. El preu del combustible de tots els cotxes que utilitzem el repartirem a parts iguals entre els assistents, es comptarà a 0,18 € el km.
– Ens trobarem el dijous 12 d’abril a les 21.00 hores al Club per fer la reunió. Les persones que hagin de fer l’assegurança temporal han d’anar 20 minuts abans.
– Parlarem dels horaris, de l’organització dels cotxes, de les rutes… i de tots els dubtes i consultes que siguin necessàries.
– El que fareu a través del web és una preinscripció. La inscripció no serà ferma fins que el coordinador no us confirmi que teniu plaça.
– Les sortides de la secció de muntanya estan obertes a tothom, però tenen prioritat per anar-hi els socis del club. Els no socis quedaran en llista d’espera fins pocs dies abans de la sortida, en què se’ls confirmarà si tenen plaça (o no).
– Acceptar les condicions del formulari d’inscripció.

Coordinació
Laura: 667689957 – moc.liamgnull@07.bzereparual
Vicky: 670493958 – moc.liamgnull@alocseikciv

 

 

 

El formulari d’inscripcions s’obrirà el dimecres 4 d’abril de 2018 a les 23h, aproximadament. Les dades personals podran ser comunicades a tercers amb la finalitat de gestionar les inscripcions. Pots exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició a tac.aicargecnull@aicargec.