Skip to main content
Una fita històrica

100 anys de la seva fundació

El Club Excursionista de Gràcia és una entitat nascuda el 13 de gener de 1922 de la mà de tres joves graciencs, Josep Buch i Parera, Jaume Martorell i Agustí Sobrevía.

Des d'aleshores s'ha convertit en un referent del món excursionista català. Al llarg de la seva història ha contribuït a formar una munió de joves en la pràctica de l'excursionisme i dels esports de muntanya en general. També ha tingut des dels seus inicis com a eix vertebrador, la defensa de la cultura i la llengua catalanes.

A més, ha treballat fomentant els estudis de la Vila de Gràcia amb la creació de l'Arxiu de Gràcia el 1927. El Club va fer una donació d'aquest valuós fons a l'Ajuntament de Barcelona i ara està dipositat a la Biblioteca Jaume Fuster.

L'entitat que té ara diferents seccions, ha dut a terme importants fites esportives. Alpinistes del CEG han assolit o participat en les conquestes de diferents cims de més de 8.000 metres, com ara l'Everest, Shisha Pangma, Cho Oyu, Dhaulagiri, K2, Annapurna o Makalu. A la revista de l'entitat, Mai Enrera, han escrit signatures tan destacades com Joan Amades, Salvador Espriu, Josep Maria de Sucre, Pau Vila o l'editor Rafael Dalmau. A proposta de l'entitat es van introduir l'any 1972 a Catalunya, i més tard a tot l'Estat Espanyol, els Senders de Llarg Recorregut (GR).

El CEG és l'organitzador des de 1972 d'una de les curses de resistència de muntanya i no competitiva, més populars, la Matagalls Montserrat, en la qual han participat més de 85.000 persones en totes les seves edicions.

Actualment, l'entitat té més de mil socis que participen en les seves activitats mitjançant les diferents seccions. Segueix a la seva seu del passatge Mulet de Barcelona, que precisament es troba en procés de remodelació i per a la qual s'ha fet un concurs de projectes que estan a exposició pública fins el 13 de febrer a la Biblioteca Vila de Gràcia.

CRONOLOGIA DE 100 ANYS

  • 13 de gener de 1922. Fundació sota el nom de Grup Excursionista Mai Enrere per Josep Buch i Parera, Jaume Martorell i Agustí Sobrevía.
  • 1927. Es funda la Secció d’Estudis i l’arxiu de Gràcia per iniciativa d’Eudald Canibell.
  • 1927. Es crea la Secció cultural.
  • 1931. Es crea el Càmping Club de Gràcia.
  • 1941. Es crea el Grup Especial d’Escalada (GEDE).
  • 1946. Es crea la Secció de Muntanya.
  • 1950. Es crea el Grup de Cantaires Muntanyencs.
  • 1957. Es crea l’agrupament escolta Pere Rosselló, que actualment en te més de cent nens i nenes.
  • 1958. Es crea el Grup d’Investigacions Espeleològiques (GIE).
  • 1958-1964. El Club demana a la Federació d’Entitats Excursionistes l’habilitació del vot femení.
  • 1961. La biblioteca del CEG té ja 4.000 volums.
  • 1963. Socis del Grup de Recerca Arqueològica (GRA) fan la troballa d’un forn ibèric a Collserola, encapçalats per Miquel Brasó.
  • 1966. Primera expedició alpinística extraeuropea a l’Àfrica Centre Oriental.
  • 1968. El CEG participa en la primera encesa de la Flama de la Llengua Catalana a Prada de Conflent, en el centenari de Pompeu Fabra.
  • 1968. Descobriment de la Cova Meravelles per part del GIE.
  • 1970. Ascensió al Nilgiri IV
  • 1972. A proposta del CEG s’introdueixen els Senders de Gran Recorregut. (GR)
  • 1972. Primera edició de la travessia Matagalls Montserrat. Referent de les curses de muntanya i on han participat fins ara 85.000 persones entre totes les edicions. És una prova no competitiva i de resistència a la muntanya.
  • 1972. Ascensió a Alpamayo (Perú)
  • 1981. Ascenció a l’Ama Dablam (Nepal)
  • 1983. Ascensió a l’Aconcagua.
  • 1985. Ascensió al Pumori.
  • 1986. Ascensió al Kilimanjaro i Canal del Diamant.
  • 1987. Ascensió al pic Komunisme. (Pamir)
  • 1989. Ascensió al Muztag Ata.
  • 1992. Creu de Sant Jordi.
  • 2004. Medalla d’Honor de Barcelona
  • 2008. Primera edició de les Jornades de Prevenció Esportiva.
La creu de Sant Jordi

1992

En reconeixement a la seva gran tasca, la Generalitat de Catalunya fa entrega de la Creu de Sant Jordi l'any 1992 al Club Excursionista de Gràcia.
La màxima condecoració que pot rebre una entitat per part d'aquest organisme.

Medalla d’honor de l’Ajuntament de Barcelona

2004

Arran de la rellevància que va prendre la Matagalls Montserrat, i en conjunt la llista d'èxits aconseguits per part de l'entitat, l'Ajuntament va fer el lliurament, com a màxim reconeixement a una entitat de Barcelona, de la Medalla d'Honor de la Ciutat.
Aquest mateix any es reconeix com a millor entitat esportiva de Gràcia al Club Excursionista de Gràcia, durant la nit de l'esport organitzat per l'UFEC i el diari Esport.

Càmping Club de Gràcia

1931

L'any 1931 i amb el nom de "Càmping Club de Gràcia" es va fundar la secció que permetia a aquells socis que disposessin de caravana o tendes la possibilitat d'agrupar-se en paratges de les diferents zones de la nostra geografia amb la finalitat de realitzar múltiples activitats en companyia de familiars, amics o coneguts amb un objectiu comú: gaudir de les muntanyes que tenim dins i fora del nostre territori. En el calendari habitual s'organitzava el campament d'estiu, en el qual tenien lloc activitats alpinístiques, i també el campament d'hivern, per a gaudir de les diferents modalitats de l'esport de neu (Esquí de Muntanya, Escalada, Raquetes, etc.). Fins al 2019 aquesta secció va continuar activa, a partir d'aquesta data i ateses les noves pràctiques i els canvis en la legislació i hàbits del món excursionista, la secció va plegar. Això sí, amb un gran llegat per explicar.

L'any 1972, arran de la relació amb directius senderistes francesos durant les trobades de l’Amistat que se celebraven anualment entre el Càmping Club de França i el nostre "Càmping Caravàning Club de Gràcia", membres de la secció d’acampada van decidir que calia treballar en la continuació dels senders europeus cap a aquesta banda dels Pirineus. Així, el Club proposa la creació del Comitè Català de Senders, sumant-hi el coneixement i experiència dels amics senderistes francesos.

Secció de muntanya

1940

El 1940, fruit de les iniciatives dels socis i sòcies del club, es crea la secció de muntanya. Les sortides i expedicions han format i formen part de l'essència de la secció veterana del club. El Pirineu i el Prepirineu, les serralades de Catalunya, d'Aragó o del País Valencià, entre d'altres, han permès que la secció de muntanya sigui una de les més vitals de la nostra entitat. Entre les seves proeses: l'ascensió l'Everest. La formació també s'ha convertit en un dels punts claus de l'entitat.

Fundació del GEDE

1941

El 1941 a sol·licitud de diversos socis, es funda la secció del GEDE (Grup Especial d'Escalada), el segon grup en la història de l'escalada constituït a Catalunya. Els seus membres han recorregut les muntanyes dels cinc continents. Organitzen, entre altres activitats: la clàssica travessa del GEDE d'esquí de muntanya, campionats d'escalada, el Cicle de pel·lícules Josep Mª Rodés, etc. Aquesta secció gestiona el rocòdrom de 40 m2. amb un sistema d'inclinació mecànica que permet augmentar la dificultat de la via i que serveix per a l'entrenament i competicions situat a la seu del Club.

Coral Cantaires Muntanyencs

1951

L'any 1951, neix un nou grup, a iniciativa dels muntanyencs del club aficionats a la cançó de muntanya, que decideixen unir les seves veus creant la Coral del Cantaires Muntanyencs. Organitzen concerts cantant a quatre veus i és una coral oberta a totes les edats. Anualment organitzen audicions per tota Catalunya i Occitània, de forma regular participen en la trobada de corals de Gràcia, en la Festa de la cançó de muntanya, i organitzen el concert de primavera a la seu de l'Ajuntament de Gràcia, com a reconeixement a figures de la cultura del nostre país. En el seu repertori es recullen cançons de muntanya, polifonia clàssica i tradicional, així com obres contemporànies.

Fundació del G.I.E.

1958

L'any 1958 un grup de socis aficionats a l'espeleologia s'organitzen formant el GIE (Grup d'Investigacions Espeleològiques). Alguns dels èxits d'aquesta secció són: el descobriment, entre d'altres cavitats, de les coves Marigot a Benifallet o els estudis del complex Otal-Tendeñera. I no menys important el rècord mundial de profunditat aconseguit en calcari.

Esquí de muntanya

1972

L'activitat d'esquí de muntanya és històrica al club, ha tingut èpoques que ha estat inclosa dins del GEDE (Grup Especial D'Escalada), altres dins de la secció de Muntanya i d'altres com a secció independent.
Podríem dir que la versió moderna de la secció d'esquí engega el 2003, sota el lideratge del Jaume Jubert.

2008 Es crea el Blog de Cegesqui: cesgesqui.com, referent de l'esquí de muntanya a Catalunya. Avui té 2,500 piulades d'activitat d'esquí de muntanya des del 1995, amb un mapa interactiu amb els cims realitzats al Pirineu i als Alps.

Durant tots aquests anys s'ha fet una aposta important per a la formació, amb els cursos d'iniciació a l'esquí de muntanya, una primera època liderada pel Jaume Jubert i una segona època pel Ricard Martínez.

Ara el lideratge recau en altres membres de la secció com l'Elisabet Cornadó. El mateix Ricard Martínez va incorporar els monogràfics de descens en neus no tractades.
Altres activitats formatives són els cursos de neu i allaus impartits pe l'ACNA (Associació per al Coneixement de Neu i Allaus) i els monogràfics de Tècniques alpines per a l'esquí de muntanya.

La secció elabora cada temporada des del 1985 un Cicle de sortides d'esquí de muntanya i des de fa tres temporades també ha incorporat la proposta #8cims, un repte que consisteix a fer 8 cims proposats per persones rellevants de l'esquí de muntanya a Catalunya.

Matagalls-Montserrat

1972

50 anys
Una activitat emblemàtica de la nostra entitat des del 1972, impulsada principalment per Carles Albesa i Riba. La travessa de muntanya "Matagalls Montserrat" amb més de 83 km de distància i 5.900 metres de desnivell acumulat, any rere any aplega més de 3.000 persones que es plantegen un repte personal al màxim nivell de l'esport de muntanya. El club Excursionista de Gràcia posa a l'abast dels participants tot l'avituallament hídric i alimentari, a fi de d'animar la marxa i de preservar l'entorn, un dels objectiu prioritaris d'aquesta entitat, gràcies a l'esforç dels vora 300 voluntaris que hi participen desinteressadament.

Des del 1989 la travessa passà de celebrar-se cada dos anys a ser anual, i té lloc el tercer cap de setmana de setembre. Enguany arriba a la seva 44ª edició.

En els darrers anys la marxa s'ha adaptat a les noves necessitats de comunicació i ha creat una pàgina web (www.matagallsmontserrat.cat) i una Comunitat amb més de 8.000 inscrits.

Forma part del calendari de la FEEC del Circuit català de caminades de resistència i des del 2022 té el segell de "Petjada verda".

És amb tots els honors la travessa degana de Catalunya, amb una llarga trajectòria social i política, que va contribuir amb molts aspectes i amb un impacte important en la història social del país.

Curs de Medicina i Socors de Muntanya

1987

El Curs de Medicina i Socors de Muntanya és un curs que a iniciativa de la nostra entitat, especialment de la mà dels socis August Castelló Roca i Pere Rodés, juntament amb el CEC i la UEC, es va engegar arran de la necessitat dels alpinistes que, coneixedors de les dificultats que representa atendre a una persona accidentada, van veure escaient un curs específic per a aquesta atenció. Avui en dia és un curs perfectament consolidat i reconegut amb titulació oficial de la Generalitat de Catalunya.

Aspectes de la Secció Cultural

Sempre al vostre costat

L'any 1927 l'Arxiu de Gràcia va ser una realitat gràcies en gran part a l'aportació de diversos membres del club.
Socis de la secció el grup d'investigacions arqueològiques del Gràcia van descobrir el Forn Ibèric de Sant Cugat així com l'Ermita de Sant Adjutori en la mateixa població. Una gran part de la bibliografia de l'entitat ha estat cedida a aquest arxiu a fi de preservar aquest fons i facilitar-ne l'estudi, ara ja accessible a l'Arxiu municipal del districte de Gràcia i al Taller d'Història de la mateixa Vila.

Conferències, excursions, itineraris històrics i temes culturals eren l'activitat principal d'aquesta secció. Era prou coneguda l'aportació de molts dels nostres socis a la cultura excursionista amb les seves publicacions al fons de la nostra biblioteca. Socis com Carles Albesa, Dr. Augusto Castelló Roca, Joan Cervera i Batariu, Alexandre Marcet, Jordi Quera, Toni Vives, etc. Han efectuat aportacions de tot tipus de literatura de la cultura alpinística, viatges, escalada, expedicions, medicina, etc.
La revista "MAI ENRERA" i el nostre butlletí històric que començà el 1922 i que recull les vivències i reflexions dels socis i sòcies que han passat per l'entitat, constitueix un important fons d'interès cultural, històric, lingüístic i etnogràfic que any rere any desperta l'interès d'estudiants, experts i acadèmics.

Agrupament Escolta Pere Rosselló

1957

L'any 1957 es fundà l'Agrupació Escorta Pere Rosselló. Entitat que s'ocupa de l'educació infantil i juvenil, una secció inscrita també a Escoltes Catalans, on els nens i joves s'eduquen en el respecte a la natura i a l'entorn, a partir de jocs, descobriments, excursions, debats i projectes de tot tipus amb la condició de millorar la seva actitud davant dels seus companys i de la societat.

Mapes 3D

Cartografía digital

20 ANYS DELS MAPES EN 3D (INSTITUT + GEOESTEL + GEOVIRTUAL + CEG)
L'any 2002 a proposta de la nostra entitat es va desenvolupar com projecte els mapes en 3 Dimensions que avui dia existeixen en el mercat i que ajuden a augmentar la seguretat del món excursionista a part de promocionar aquells llocs descrits en la cartografia digital. Així, aquests mapes estan disponibles a les llibreries especialitzades en temes de muntanya, editats i distribuïts per Editorial Alpina, Geo Stel, Geo Virtual i amb el suport de l'Institut Cartogràfic.

Ves al contingut