Skip to main content

Exposició als Lluïsos de Gràcia:
"El Club Excursionista de Gràcia, Pompeu Fabra, i la Flama de la llengua. Un camí compartit."

Dimecres 23 de març,
a les 19h: Col·loqui inaugural.
Entrada gratuïta

Dimecres 23 de març a les 19h inauguració de l’exposició “El Club Excursionista de Gràcia, Pompeu Fabra i la Flama de la Llengua. Un camí compartit” amb Jordi Mir i Antoni Bassas

El Club Excursionista de Gràcia (CEG), enguany i dins dels actes del Centenari, ha rebut l’encàrrec de la FEEC d’ocupar-se de la coordinació de la 53ª Renovació de la Flama de la Llengua.

Des del 1968, Any del Centenari del naixement de Pompeu Fabra, el CEG ha estat molt proper a la renovació de l’encesa de la Flama que, any rere any, commemora la figura del Mestre per la seva gran tasca a favor de l’ús de la llengua catalana, a partir d’una normativa prèviament inexistent.

A aquesta admiració col·lectiva vers l’obra de Pompeu Fabra, el CEG i el barri de Gràcia tenim l’honor de compartir l’indret i la petjada que hi deixà el Mestre en els seus anys d’infantesa.

L’exposició dels 53 cartells de la renovació de la Flama pretén mostrar la continuïtat en el compromís compartit de foment de la memòria de tot aquest llegat, que uneix l’excursionisme i l’obra restauradora de la llengua catalana.

El mateix dia 23 de març a les 19h Jordi Mir i Antoni Bassas dirigiran un col·loqui inaugural titulat “L’esport en català: un repte lingüísitc”

L’objectiu és explicar, amb la presència de dues persones que ho van viure en primera persona, els reptes que va plantejar recuperar el català a l’esport.

A la fi del franquisme, els mitjans de comunicació van haver de desenterrar o inventar la terminologia necessària per poder retransmetre i escriure sobre esdeveniments esportius que durant molt anys s’havien fet només en castellà. En certa forma, reprendre la feina de Pompeu Fabra per situar l’àmbit de l’esport dins la normalitat en la nostra llengua.

Aquesta feina es va fer amb gran professionalitat. Com a resultat, veiem el panorama actual dels mitjans de comunicació esportius en català, totalment competitius amb els de qualsevol altra llengua.

No us ho perdeu!

*L’accés serà lliure i gratuït i el col·loqui es farà al mateix indret de l’exposició, just a l’entrada dels Lluïsos de Gràcia, amb un aforament limitat. Caldrà ser puntuals.

Club Excursionista de Gràcia
tac.aicargecnull@aicargec

Galeria d'imatges

Jordi Mir i Parache: filòleg, escriptor i activista cultural català. Estudiós de la vida i l’obra de Pompeu Fabra. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi. Es va incorporar com assessor lingüístic de  Joaquim Maria Puyal des de l’inici del Futbol en Català. Des de 2016 és membre corresponent de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.
Antoni Bassas i Onieva: periodista i guionista de ràdio i televisió català. Va començar a treballar a la ràdio amb setze anys, a l’emissora Ràdio Joventut. Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1981 es va integrar a l’equip de retransmissions del programa Futbol en Català, dirigit per Joaquim Maria Puyal. Al llarg de catorze anys va dirigir El Matí de Catalunya Ràdio. Va ser corresponsal de TVC a Washington. Actualment és membre de l’equip directiu del diari Ara.