El periodista Antoni Bassas i el filòleg Jordi Mir van ser els protagonistes el passat dimecres d’un debat al voltant de la llengua catalana com un repte pel món de l’esport. Tots dos van fer un repàs dels inicis de les retransmissions dels partits de futbol en català i de la seva experiència al respecte. El debat s’emmarcava dins dels actes de celebració del centenari del Club Excursionista de Gràcia i en concret d’un d’ells, la 53 Renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

Els ponents van recordar i glossar la figura de Joaquim Maria Puyal, com el primer artífex d’aquestes retransmissions. Bassas, que va començar recordant que va néixer a Gràcia i que anava a l’escola la Salle, va citar les paraules d’en Puyal en el sentit que “No ens han d’escoltar perquè ho fem en català, sinó perquè ho fem bé”, i demostrar als mitjans que fent coses en català et pots guanyar la vida.

Mir va parlar de la metodologia emprada als inicis, als quals va col·laborar per tal de construir un llenguatge. “Vam començar mig any abans de les primeres retransmissions –va explicar- En Quim es gravava en un casset les retransmissions que feia de partits i després comentàvem com ho hauria pogut dir. El que més li preocupava era el to, fins i tot més que el llenguatge perquè no li agradaven els esgarips que es feien a la majoria d’emissores. Jo recordava els mots que feia servir el meu pare i els afeccionats que anaven a Canaletes els anys vint i trenta per tal d’adaptar-los a una fórmula radiofònica no consolidada”.

Bassas va insistir, en aquest sentit, que les primeres retransmissions no van ser fruit de la improvisació i que “hi havia un respecte pel micròfon, la llengua i l’oient” Bassas va assegurar que “A Barcelona es va fer una escola més europea no connectada amb el to més oficialista de les transmissions del moment. Puyal va trobar un llenguatge més planer alhora que normatiu, va dir. El periodista al llarg de la seva intervenció va analitzar aquells primers anys als quals no es pretenia una falsa neutralitat, i en què s’explicava el que passava, sense narrar-ho tot, com es feia en aquell moment. “Puyal va aconseguir el to –va afegir- que és el més difícil de trobar, tant a la vida com a les retransmissions esportives”

Finalment Bassas va parlar de la seva pròpia experiència i els seus inicis retransmeten partits de tercera divisió al costat del periodista olotí Joan Grau, “Que va fer un planter de veus molt important”, i el seu debut amb Eduard Boet retransmetent un partit de waterpolo” D’altra banda, Mir va recordar, parlant de la seva experiència vital, de quan va arribar a Barcelona des de Tremp i va cercar llocs i persones on trobar horitzons personals. “Vaig veure que als centres excursionistes podria descobrir-los. En concret, un dels que vaig anar va ser el Club Excursionista de Gràcia on vaig descobrir persones com en Joan Cervera o en Carles Albesa l’amistat dels quals per a mi va ser cabdal”.

ACTUALITAT CENTENARI NOTÍCIES I ACTIVITATS

Iª Directa al Tibidabo
8 de maig

Festival de muntanya del CEG
setmana del 12 al 20
de novembre

53ª Renovació de
La Flama de la llengua
del 30/1 fins
al 20/2

Xerrada sobre
Natura a Collserola
24 d’abril

Diada ’22
data per determinar
(ajornat)

AMB EL SUPORT DE:

65
SORTIDES
268
ACTIVITATS
37
XERRADES
439
AGRUPACIONS