La travessa Matagalls-Montserrat (Mm) s’incorpora aquest any a les actuacions esportives de la commemoració i es converteix així en una de les activitats destacades del Campus Esportiu del Tricentenari.
El Club Excursionista de Gràcia (CEG) s’adhereix a la commemoració dels fets de 1714 amb aquesta travessa històrica que arriba a la seva 35a edició. El comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, que ja ha participat en la travessa en ocasions anteriors tindrà reservat el dorsal 1714 i és molt probable que si la seva agenda li ho permet hi participi.
La Matagalls-Montserrat és la prova no competitiva de resistència per muntanya més popular del país, fins al punt d’haver-se hagut de limitar, per raons ecològiques, el nombre de participants a 3.000, malgrat la demanda molt superior. El percentatge d’arribades ha anat pujant des que el 1989 es va començar a celebrar anualment. Els participants tenen perfils d’allò més divers: atletes federats (des de l’any 2009 la Mm forma part de la Copa Catalana de Caminades de Resistència de la FEEC), senderistes, membres de clubs excursionistes, colles d’amics, amants de la natura, etc. La Travessa cobreix actualment una distància de 85,5 Km i acumula un desnivell de 5.980 metres. Els participants han d’arribar al Monestir de Montserrat des de Collformic en menys de 24 hores.
Una travessa històrica
L’any 1904 mossèn Jaume Oliveras i Brossa, pirineista i precursor de l’escalada a Catalunya, va fer la primera travessa documentada Montseny-Montserrat, acompanyat d’un altre sacerdot mai identificat, una aventura que no va ser documentada fins l’any 1929 en què el butlletí del Grup Excursionista Joventut Catalana la va relatar. A mitjan segle passat, un grup de socis del CEG varen intentar repetir la travessa, que no va ser completada fins el 1962. Tot i aquesta primera fita, la travessa entre la serralada del Montseny i el massís de Montserrat no es va institucionalitzar fins l’any 1972 amb motiu del cinquantenari de l’entitat.