Skip to main content

Diumenge 20 de febrer

Últim acte de la
53ª Renovació a
Montserrat

L’ABAT DE MONTSERRAT RECULL LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA

Amb l’arribada de la llàntia avui diumenge dia 20 a Montserrat,  acaben els actes de la 53 Renovació de la Flama de la Llengua Catalana que van començar el passat 30 de gener a Prada de Conflent. Els actes pretenen ser una reivindicació de la llengua catalana i des de 1968 s’han celebrat sense interrupció. La llengua catalana, en aquest sentit, està simbolitzada per la flama.

L’entitat organitzadora ha estat el Club Excursionista de Gràcia, que enguany celebra el seu centenari. Un grup de socis  han pujat a peu a Montserrat des de Monistrol portant la llàntia. En arribar al monestir els ha rebut el pare Abat que ha destacat la inscripció de la llàntia en ferro forjat que hi ha a Montserrat  on es llegeix:, “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”

  El pare Abat ha remarcat que “una llengua necessita esforç i voluntat.  Aquests dies ens hem fet més conscients de la situació del català. Ha estat un toc d’atenció. Hem de fer una crida col·lectiva  per la lluita per la llengua,  com a instrument de cohesió, d’integració i acolliment al país i a la cultura al nostre català com a eina de comunicació. Fabra estimava la llengua i li va donar una dignitat científica. És el llegat que ens ha deixat.  Voldria animar-vos a continuar amb aquest esperit associatiu que teniu els clubs de muntanya per continuar fent país”

El president del Club Excursionista de Gràcia, Jose Lloret ha destacat la importància del monestir en la cohesió lingüística i la convivència, citant diversos abats i la seva tasca en aquest sentit.  I ha afegit que parlava com un català per qui defensar la seva llengua no es només un deure sinó una necessitat. El Club Excursionista de Gracia vol reafirmar aquest  compromís amb la llengua en aquests temps que corren.

El president de la Federació Catalana d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino ha dit que la nostra llengua és el símbol de la nostra cohesió comunitària i des de les entitats excursionistes lluitem perquè així sigui. La nostra nació és la nostra llengua, ha dit”

Com a cloenda dels actes, l’escriptor Joan Josep Isern ha pronunciat una conferència on va destacar que el més important per la cohesió d’un país és la llengua, l’escola i la cultura i que s’han de defensar i va reclamar “fermesa en la militància lingüística de tots i cada un de nosaltres”.

L’acte amb caràcter reivindicatiu, però també festiu ha comptat amb la col·laboració  de dos grups de tabalers,  el grup de percussió Kabum i els Tabalers del Barri del Fabró de Barcelona. A partir d’ara, la Flama de la Llengua Catalana restarà encesa a l’atri de la basílica de Montserrat fins el proper any quan l’Agrupació Científico –Excursionista de Mataró en prendrà el relleu.

“L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”

Joana Uribe
Responsable comunicació

Galeria d'imatges de la Flama a Montserrat