Skip to main content

Sortida del grup de Matinals de Veterans

Més informació del grup
 • Dates: dimecres 22/6/2022
 • Duració: sortida d’1 dia
 • Lloc i hora de trobada: Davant de les taquilles de RENFE de Passeig de Gràcia.
 • Hora de trobada: 7:00. Agafarem el tren Regional Exprés destinació Reus de les 7:24, Sants 7:30 (hora prevista d’arribada: 8:34) Sigueu puntuals!

 • Inscripcions: fins a exhaurir places.
  *Inscriu-te a través del formulari al final d’aquesta pàgina
 • Coordinadora: Josep Palomar “Pata” (629 956 668)

Descripció i ruta

 • Distància i desnivell: 12,7 km i +/-140 m

Aquest cop com que és l’última sortida d’aquest curs anirem més lluny, concretament fins a Altafulla. Recorrerem un agradable camí, bastant ombrívol, del tram proper a la desembocadura del riu Gaià, tant per la seva riba dreta, com per l’esquerra. Es tracta d’un espai de gran valor faunístic, botànic i paisatgístic. També visitarem opcionalment  la pedrera del Mèdol, de gran importància per a la construcció a l’antiga ciutat de Tàrraco.

Des de l’estació de RENFE, anirem en direcció cap al mar i caminarem per un camí que segueix la línia de la costa uns 15´, amb vistes al castell de Tamarit. Arribats a la desembocadura del riu Gaià, agafarem un primer camí molt ombrívol per la seva riba dreta. En uns 20′ arribarem a un pi monumental on esmorzarem aprofitant la seva magnífica ombra.

Un cop ben sadollat el nostre estómac seguirem el recorregut caminant pels antics canals per on passava l’aigua per regar les Sínies (mesura de terra per aquelles contrades) i els seus voltants amb les corresponents Gaianades.

Tot seguit, i per un camí generalment assolellat, ens arribarem al bonic poble de Ferran, amb el seu castell molt ben conservat. Aquí hi ha una font d’aigua potable, per si us cal carregar-ne. També hi ha bones ombres i un bar. En aquest punt, es podran esperar els que prefereixin no fer el tram opcional fins al Mèdol.

Creuant diverses carreteres i autopistes per dalt i per baix, en uns 30´, trobarem la pedrera del Mèdol. Aquí val la pena fer una volta, tot seguint un circuit senyalitzat. En total serà una volta de uns 30′ que ens permetran contemplar l’agulla central i fer-nos una idea aproximada de la quantitat de blocs de pedra que s’hi van arribar a extreure.

Val la pena ressaltar que aquesta pedrera no és l’única que es conserva. En les proximitats de Tarragona., podríem trobar fins a cinc pedreres més d’aquella època.

Tots aquest blocs es van transportar cap a la ciutat de Tàrraco, a uns 10 quilòmetres de distància. Els documents indiquen que podria ser una quantitat de l’ordre dels 150.000 m3. Aquesta pedra també es va utilitzar per a la construcció de l’aqüeducte del Pont del Diable, que abastia d’aigua la ciutat.

Acabada la visita del Mèdol, reprendrem el mateix camí de tornada i, un cop reagrupats al poble de Ferran, prendrem ara la riba esquerra del riu Gaià, on veurem la Mina del Sifó, una alzina més que centenària i l’antic baixador de tren de Tamarit, en desús des de els anys 60.

Seguirem en direcció cap al mar, on trobarem una important població de tortugues de rierol, autòctones de la zona. Tot seguit, arribarem a la platja i caminarem vora el mar i, qui vulgui, es podrà refrescar els peus.

Tot seguit pujarem cap a Altafulla (15´) fins al restaurant La Violeta, on preveiem dinar cap a les 14h. Aquí hem acordat el dinar de final de curs, consistent en primer i segon plat, postres, cafè i una copa de cava x persona, aigua, vi i gasosa, per 17,50€. Disposareu de tres plats per triar tan de primer com de segon. Quan ompliu e l formulari d’inscripció, us demanarem que escolliu els plats que voleu.

Com veureu al full d’inscripció, si no voleu caminar, teniu l’opció de venir només al dinar. En aquest cas, aquesta és l’adreça del restaurant:

Restaurant La Violeta
Carrer Sant Antoni Abad 15
43893 Altafulla, Tarragona

Telèfon: 977 65 09 89

És important que feu la inscripció, tan si veniu a caminar com si només veniu al dinar. Mireu de fer-la abans de diumenge a la nit, per poder comunicar les quantitats al restaurant. Gràcies!

Es recomana que vingueu ben “abrigats” i protegits contra el sol i que porteu una quantitat suficient d’aigua per a un dia calorós d’estiu (dos litres?) Penseu si voleu dur banyador i tovallola, per si voleu aprofitar la tarda!

Horari de trens de tornada: 16:37, 17:07, 17:37 i cada mitja hora.

Download file: CEG ALTAFULLA - EL MÈDOL.gpx
Descarrega't l'anàlisi de la ruta en pdfDescarrega't el mapa del recorregut

Requisits

 • Material necessari:
  Mascareta obligatòria a l’interior del tren. Et recomanem gel hidroalcohòlic. També força aigua, alguna cosa per menjar a l’hora de la Mandarina, i moltes ganes de passar-t’ho bé. Possibilitat de remullar-se a la platja. És un recorregut força planer, penseu si us val la pena dur bastons de caminar. No us oblideu algun tipus de protecció solar per a la pell, barret i ullerers de sol.
 • Tipus de bitllets:
  Bitllet RENFE d’anada i tornada a Altafulla-Tamarit. Molt millor si disposeu de la Targeta Daurada! (preu del bitllet amb Targeta Daurada: 9,70€)
 • Assegurança:
  Cal disposar de l’assegurança vigent per poder realitzar l’activitat.
 • Allotjament:
  No hi ha pernocta. Es tracta d’una sortida “matinal”.
 • Preu:
  Preu del dinar de 17,50€ que caldrà abonar al restaurant. A més, com sempre, cadascú es paga el seu bitllet de tren.

Informació important

 • Sense límit de places establert.
 • Aquesta activitat està proposada per als socis i sòcies del CEG. La inscripció de no-socis és possible de forma excepcional, com a prova, amb la finalitat de decidir si es volen fer socis
 • És obligatori tenir la llicència federativa.
 • Cal portar el material necessarimascareta , gel hidroalcohòlic, aigua i alguna cosa per esmorzar.
 • Els coordinadors de les sortides es limiten a proposar la sortida, suggerir la ruta i orientar al grup en el transcurs de la sortida.

Com em puc inscriure?

 • Inscriu-te a través del formulari, al final d’aquesta pàgina.

Anima’t i participa a la sortida!

👇EMPLENA EL FORMULARI TOT SEGUIT CLICANT EL BOTÓ “Inscriu-te a la sortida” 👇

Inscriu-te a la sortida